Monday 1 February 2016

Tamar Cocoa Alhadad: Damansara Damai / Sungai Buloh / Kota Damansara / Kepong / Sri Damansara


Tamar(kurma) adalah sejenis tumbuhan palma atau bahasa saintifiknya, Phonex dactylifera yang berbuah dan boleh dimakan sama ada masak atau mentah.

Kandungan protein di dalam kurma lebih kurang 1.8% hingga 2.0%, serat 2.0% hingga 4.0%manakala kandungan gulanya 50% hingga 57% glukosa. Bermakna apabila kita memakan kurma, tenaga yang diserap tubuh adalah serta-merta. 

Sabda Rasulullah SAW: “Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya. 

Ia juga memiliki kadar potasium dua kali ganda lebih tinggi daripada sebiji pisang dan membantu mencegah pelbagai penyakit. 

Sabda Rasullullah SAW, “Sesiapa yang memakan tujuh biji tamar Ajwah, dia akan terkawal daripada kejutan syaitan dan sihir pada hari itu.”

(Riwayat Imam Bukhari). 





Koko mendapat nama saintifiknya Theobroma cacao. Serbuk koko adalah produk yang dihasilkan bersama lemak koko sebagai bahan terakhir dalam pemprosesan buah koko.

Dianggarkan 100 gram serbuk koko mengandungi pelbagai zat yang diperlukan tubuh manusia termasuklah 10 % lemak, 22.4% protein, 46.7% karbohidrat, 2.8% theobromina dan pelbagai vitamin iaitu A, B, D dan E. Coklat mengandungi zat makanan yang lengkap dan seimbang.

Dianggarkan 100 gram coklat susu juga menyumbang 18% tenaga, 11% protein, 8% zat besi,47% kalsium, 19% riboflavin dan 11% vitamin A yang diperlukan oleh tubuh manusia dalam sehari. Coklat juga mengandungi kalsium dan vitamin yang tinggi.

Senergi antara Tamar dan Cocoa menjadikan dua sumber ini bertambah khasiat. 



Memperkenalkan "TAMAR COCOA"




  • TAMAR COCOA sesuai dengan lapisan umur bermula umur 2 tahun dan dapat mengurangkan masalah kesihatan yang anda sedang alami malah menjadi minuman kesihatan rutin harian anda.
  • Masalah kesihatan seperti Stress, Anemia, Jantung, Kulit, Tekanan Darah, Sembelit dan Sebagainya
  • TAMAR COCOA juga dapat membantu meningkatkan pengeluaran susu ibu yang sedang menyusukan anak.
  • Kurma dengan Zat besi sangat sesuai bagi orang yang mengalami masalah anemia (kekurangan sel darah merah). Malah wanita yang mengalami haid yang terlalu banyak setiap bulan juga memerlukan zat besi.
  • Kandungan salasilat (sejenis zat yang menyerupai aspirin) dalam kurma boleh bertindak seperti ubat kerana ia mampu mencegah pembekuan darah dan juga bertindak sebagai anti keradangandan menurunkan tekanan darah.
  • Kaya dengan khasiat protien serat, glukosa, vitamin A&C, sodium serta potassium.
  • Kurma membantu proses pembesaran, merangsang minda kanak-kanak serta perkembangan otak bayi.
  • Koko apabila dicampurkan dengan susu dan gula akan menjadi minuman yang berkhasiat.
  • Kesan Antioksida adalah diperolehi daripada kandungan polyphenois yang tinggi seperti flavanoids.
  • Koko meningkatkan kebolehan mengatasi tekanan (Stress).
  • Koko melambatkan proses penuaan




Note: Sebarang penghantaran adalah secara POSLAJU sahaja. COD ditangguhkan atas kekangan kerja dan berada luar daerah. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...