Assalamualaikum, kali ini nak share tentang kebaikan protein dan sedikit pengenalan mengenai ESP Shaklee
Protein adalah asas kehidupan sel-sel tubuh kita. 25% daripada tubuh kita terdiri daripada protein - kuku, rambut, kulit dan otot. Oleh itu, secara tidak langsung, protein juga adalah 'makanan' kepada sel-sel tubuh kita. Tubuh kita memerlukan protein yang cukup dan juga berkualiti demi membantu untuk memperbaiki sel-sel yang rosak, mengganti sel-sel yang lama dan membina sel-sel baru yang sihat. Sel-sel tubuh yang sihat pula penting demi membantu penyerapan optimum nutrien ke dalam tubuh kita.
Untuk pengenalan, Energizing Soy Protein atau ESP sebenarnya telah mendapat pengiktirafan seantero dunia kerana proses kajian klinikal yang dijalankan berkali-kali bagi memastikan kualiti protein yang tinggi bersumberkan tumbuhan semulajadi dapat dihasilkan untuk manfaat optimum kepada bakal pengguna. Protein kacang soya adalah 2 kali ganda lebih dari daging, 12 kali lebih dari susu dan 4 kali ganda lebih dari telur. Ia juga rendah kolestrol, rendah lemak dan mudah diserap oleh tubuh manusia.
Protein adalah asas kehidupan sel-sel tubuh kita. 25% daripada tubuh kita terdiri daripada protein - kuku, rambut, kulit dan otot. Oleh itu, secara tidak langsung, protein juga adalah 'makanan' kepada sel-sel tubuh kita. Tubuh kita memerlukan protein yang cukup dan juga berkualiti demi membantu untuk memperbaiki sel-sel yang rosak, mengganti sel-sel yang lama dan membina sel-sel baru yang sihat. Sel-sel tubuh yang sihat pula penting demi membantu penyerapan optimum nutrien ke dalam tubuh kita.
Risiko kekurangan protein
- Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
- Kidney disease (penyakit buah pinggang)
- Liver (penyakit hati)
- High Cholesterol (kolesterol tinggi)
- Low blood pressure (tekanan darah rendah)
- Low blood sugar (kandungan gula darah rendah)
- Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil)
- Peptic ulcer (Ulser perut + usus)
- Poor wound healing (Luka ambat sembuh)
- Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar)
- Poor vision (Penglihatan kurang baik)
- Irritability (Badan menggeletar)
- Fatigue (Letih lesu)
- Weakness (Lemah)
- Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan)
- Prolonged period of time mental retardation (Terancat akal)
- Lack of resistance to infection (Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan)
Untuk pengenalan, Energizing Soy Protein atau ESP sebenarnya telah mendapat pengiktirafan seantero dunia kerana proses kajian klinikal yang dijalankan berkali-kali bagi memastikan kualiti protein yang tinggi bersumberkan tumbuhan semulajadi dapat dihasilkan untuk manfaat optimum kepada bakal pengguna. Protein kacang soya adalah 2 kali ganda lebih dari daging, 12 kali lebih dari susu dan 4 kali ganda lebih dari telur. Ia juga rendah kolestrol, rendah lemak dan mudah diserap oleh tubuh manusia.
Kelebihan Energizing Soy Protein
- membantu membina dan perbaiki tisu-tisu badan
- Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak.
- menyediakan 14gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
- Diproses dengan air (bukan dengan bahan kimia) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones seperti genistein dan daidzein.
- setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
- kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat,payudara dan menepous
- indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
- Shaklee hanya menggunakan protein soya yang tidak diubahsuai genetiknya, iaitu Non-GMO (Non-Genetically Modified Organism), dimana ia disahkan melalui Identity Preservation Program. Program ini memastikan soya yang digunakan dipantau dengan ketat dan dikawal sejak mula ditanam, dituai hinggalah diproses.
- tidak mengandungi kolesterol dan laktosa.
- Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.
- Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, pewarna dan bahan pengawet.
No comments:
Post a Comment